vaalitunnus_2015_laaja.png

Vaalit

SKP:n Savo-Karjalan eduskuntavaaliohjelma ja -ehdokkaat 2015 löytyvät täältä.

SKP:n eduskuntavaaliohjelma ääneen luettuna on kuultavissa täällä.

Piirijärjestön vaalivastaavana toimii Pasi Tervo.

Vaaliasiamies on Paavo Svenn.

SKP nimesi ehdokkaita

SKP:n Kuopion ja Joensuun piirijärjestöt nimesivät loppiaisena piirikomiteoiden yhteisessä kokouksessa uusiksi eduskuntavaaliehdokkaikseen psykiatrian erikoissairaanhoitaja Eeva Mustosen Iisalmesta ja työtön Ako Nymanin Kuopiosta sekä käyttömestari Martti Vaskosen Joensuusta.

Jo aikaisemmin ehdokkaiksi on nimetty YTK, opiskelija Susanna Rissanen Siilinjärveltä, YTK Anne Ruuskanen Kuopiosta ja opiskelija Toni Kallioinen Joensuusta.

..ja tarjosi alustaa Maamme puolesta -ryhmän ehdokkaille

Savo-Karjalan kommunistit päättivät kokouksessaan Loppiaisena Tuusniemellä tarjota alustan eduskuntavaaleissa sitoutumattomien aktivistien Maamme puolesta- liikkeelle SKP:n listalla. Päätös syntyi Punaisen pöydän avoimen keskustelutilaisuuden jälkeen pidetyssä piirikomiteoiden yhteisessä kokouksessa. Kaivosaktiivi Hannu Hyvönen ryhtyy kokoamaan Maamme puolesta- liikettä.

Punaisen pöydän keskustelua alustanut Hyvönen korosti, että eliitti ajaa jatkoaikaa fossiilikapitalismille. Yksi tavoite on Venäjän pilkkominen luonnonvarojen saamiseksi lännen käyttöön.

- Luonnonvaroista tullaan käymään ”viimeinen taisto”. Lähimmän kymmenen vuoden sisällä tullaan ratkaisemaan joudutaanko suursotaan. Kuinka luodaan rauhanoppositio, kun vihreätkin ovat kallistumassa Naton kannalle.

- Tässä tilanteessa on suuren umpikujan tunne Suomessa. Pienet puolueet ovat huomaamattomia, valtamedia tukee suurten puolueiden oikeistolaisimpia henkilöitä, eikä vasemmistolla ole näkemystä kuinka puolustaa pienituloisia ihmisiä.

- Leikkauspolitiikan arvostelu ei toimi, koska jaettavaa ei tule olemaan. Hyvinvointivaltio on sortumassa, mutta vasemmisto puolustaa ”viidennen kerroksen” väkeä, vaikka pohja on pettämässä.

  • Nyt tarvitaan Suomessakin Podemosin kaltaista liikettä. Sitä kannattaa yrittää ainakin täällä Savo-Karjalassa. Tavoitteena irtaantuminen EU:sta ja Nato-kytkennästä isäntämaasopimuksineen. TTIP-sopimuksen ja kaivoskolonialismin torjuminen on välttämätöntä, on tapahduttava siirtyminen hajautettuun omavaraiseen energiapolitiikkaan Hyvönen listasi tavoitteita.

p1020684.jpgYTK Susanna Rissanen muistutti puheenvuorossaan miten rikkain prosentti omistaa puolet maailman varallisuudesta ja moderni orjuus, velkaorjuus alistaa Afrikan maat. 80- luvun lopussa alkaneen vapaakauppapolitiikan seurauksena Suomeenkin on syntynyt työssä käyvät köyhät. Moderni orjuutus toimii samoin kaikkialla globaalissa markkinataloudessa, niin Afrikassa, kuin Suomessa. Orjuuttajina ovat ylikansalliset yhtiöt, jotka maksavat kyllä palkat, mutta samalla määräävät tuotteiden hinnat. Selvää on, että palkkojen noustessa, nousee myös tuotteiden ja palveluiden hinnat.

Rissasen mukaan näitä yhtiöitä houkutellaan Suomeen työllistämisen nimissä muun muassa hoiva-alalle. Kuitenkin hyvinvointivaltio on yhtä kuin kansan omistamat julkisen sektorin palvelut. Silloin kansa ostaa ja käyttää palveluita, jotka itse omistaa ja investoinnit tehdään yhteisiin omistuksiin.

Tuloerojen kasvu on kiihtynyt kaikkialla missä vapaa markkinatalous toimii.

- Se johtaa demokratian rapautumiseen. Euroopassa tehdyn pitkittäistutkimuksen mukaan suurempien tuloerojen maissa, kuten Iso-Britanniassa, päättäjät kuuntelevat vain hyväosaisia, keskiluokan ja köyhien äänen jäädessä kuulumattomiin. Selvää on, ettei systeemistä hyötyvä suosittele päätöksiä, joilla tätä järjestelmää muutettaisiin oikeudenmukaisemmaksi keskiluokalle ja köyhille. Joten rikkaita kuunneltaessa tehdään päätöksiä jotka vain kasvattavat tuloeroja entisestään suosien niitä joilla jo on, Rissanen totesi.

Vilkkaassa keskustelussa mielipiteet risteilivät. Kapitalismille ei uskottu tulevan uutta nousukautta, vaan edessä on totinen taistelu köyhyyttä vastaan. Toiset pitivät osuustoimintaa uutena mahdollisuutena, toiset katsoivat sen olevan menneen talven lumia. SKP:n ohjelmista puuttuu tekijä, teesit ovat hyviä, mutta ne ovat liian raskaita lukea. Konkreettiset vaatimukset, kuten kuuden tunnin työpäivä, ovat hyviä. Niiden saavuttamiseksi pitää korostaa luokkataistelun merkitystä ja ehkä myös määritellä uudella tavalla moderni orjaluokka.

Teksti: Hannu Ketoharju

Kuva: Asko Julkunen