Kuvateksti

Pasi Tervo

Aseidenriisunnan puolesta

Sotaa käydään monenlaisin asein. Salakavalampia niistä ovat mm maamiinat ja biologiset aseet. Biologisten aseiden kieltosopimuksesta julistamisesta tulee 26.3. kuluneeksi 40 vuotta. Silti niitäkin edelleen käytetään. Sota ei tunne sääntöjä ja sopimuksia, ne on tehty vain rikottaviksi. Kieltosopimuksen ulkopuolella on mm. Andorra ja Israel. Kansainvälisen yhteisön tulisi ponnekkaammin ryhtyä toimimaan aseidenriisunnan puolesta.

 

Sodat maksavat. USA sotii, vaikka on tähtitieteellisissä veloissa. Samaan aikaan USA:n omat köyhät kärsivät velkaisina ja asunnottomina ruokajonoissa. Sodilla tuhotaan luonnonvaroja, kuten öljyä. Mittavat määrät polttoaineita menee sotalaivojen, -lentokoneiden, -ajoneuvojen ja muiden härveleiden pyörittämiseen. Tämäkään ei tue kestävää kehitystä, jossa kunnioittaisimme luonnonvarojemme riittävyyttä.

 

Ilman sotaa meillä ei olisi sotapakolaisia. Kaikki he, jotka esimerkiksi Suomessa meluavat vähäisten kiintiösotapakolaisten ottamista vastaan, tulisivat liittyä SKP:n, jotta voisimme ajaa yhdessä rauhan vaatimusta, joka lopettaisi samalla sotien sivutuotteet eli pakolaiset. Tuomitsemme jyrkästi sodankäynnin.

Olemme velvollisia ottamaan sotapakolaisia niin kauan kuin olemme mukana eri sotilasoperaatioissa. Ja vielä sen jälkeenkin, osoittaaksemme solidaarisuuden hädänalaisille, kuten itsekin saimme viime maailmansodassa.  Sodat tuottavat kuoleman lisäksi vammautuneita, niin siviileissä kuin sotilaissa. Inhimillinen kärsimys pakolaisleireillä ilman ruokaa ja juomaa kulkutautien jyllätessä jättää ikuiset arvet muistoihin.

Esimerkiksi isoisäni näki kuolemaansa asti painajaisunia sodasta, kun haavoittui vakavasti sodassa. Mitä maksavat nämä veteraanien kuntouttamiset, sairaanhoidot, avustamiset pakolaisleireille sekä sotapakolaisten massavirrat. Kaiken kaikkiaan sodista aiheutuvilla kustannuksilla olisimme voineet poistaa samalla summalla koko maailmasta esim. nälänhädän ja tuottaa terveyspalvelut kaikille.

 

Irvokkainta on se, että sotien menestyksellisempään tuottamiseen on perustettu mm NATO. Siinä kootaan innokkaita jäseniä mukaan, jotta onnistumisprosentti sotilasoperaatioille olisi suurempi. Suomea ollaan hivuttamassa koko ajan lähemmäksi sotilasliitto NATOA. Islannin ilmatilan valvonta on taas yksi esimerkki siitä.

SKP tuomitsee jyrkästi kaikenlaisen yhteistyön sotilasliiton kanssa ja nykyisistä kumppanuussopimuksista tulisi välittömästi erota. Meitä ei uskoakseni uhkaa mikään. Jyrki Häkämies hoki aikoinaan käydessään USA:n kiertueella, että Suomen suurin turvallisuusuhka on Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Sotia käydään usein myös luonnonvarojen hallitsemiseksi. Meillä ei ole öljyä eikä maakaasua. Muita luonnonvaroja olemme lahjoittaneet ja myyneet niitä ulkomaalaisille sijoittajille. Venäjän intressi siis ainakin luonnonvarojen hallitsemiseksi on poissuljettu ajatus.


Pasi Tervo              Herätystä!


Talvella moni nukkuu talviunta. Se voi jatkua kevääseen asti. Arvelen, että eräs nukkuvien osasto lepäilee 17.4. Se ryhmä on voittaja ainakin eduskuntavaaleissa. Ja mistähän tuo ylivoimainen suosio johtuu?  Epäilisin jatkuvan suosion johtuvan politiikan teon nykymallista. Kansa väsyy katselemaan ja kuuntelemaan vaalirahasotkuja. Ei hoideta asioita vaan pahennetaan niitä. Syydetään rahaa miljarditolkulla ulkomaille pankkien ja valtioiden pönkittämiseksi. Tapellaan siitä mitä jää itselle jaettavaksi ja leikattavaksi velan ottamisen jälkeen.  Onnitellut nukkuvien puolueelle siitä, että voitte irtisanoutua näistä sotkuista, kun ette ole päättäjiä äänestäneet Arkadianmäelle. 

Vaihtoehto kuitenkin on olemassa. Antaa ääni sinne, jossa aika käytetään aitoon, oikeudenmukaiseen  ja rehelliseen  politiikan tekoon.  Annetaan kenkää korruptioeliitille! Hoidetaan kansalaisia koskevia lakeja ja toteutetaan oikeudenmukainen tulonjako. Eläkkeiden ja työttömyyspäivärahojen nosto vuoden alusta oli lähinnä suuri vitsi. Niin vähäisillä nostoilla ei paikata hintojen nousua, vaan kuilu syvenee entisestään. Bensan, sähkön, ruoan ja matkalippujen jatkuva hintojen nousu on huimaa menoa. Siitä kyydistä moni jo jää tai tipahtaa pois. Takuueläke syö asumistukea. Nykyhallitus ei nosta perusturvaa, joka pitäisi olla jokaiselle 900€ EU:n julistaman köyhyystulorajan mukaan.

 Jatkuva ansiotulojen verojen alentaminen ei ole poistanut työttömyyttä. Olisiko jo aika antaa verohelpotuksia eläkeläisille ja työttömyysetuuksien saajille, joita verotetaan suhteessa ansiotuloveroihin järkyttävän paljon. Lapsilisien huomioiminen toimeentulotukihakemuksissa pitää poistaa. Toimeentulotuen nosto  kahdella eurolla oli sekin täysi vitsi. Elinkustannusten nousuun nähden se on aivan liian vähän. Toimeentulotuesta maksetaan paljon laskuja, joita ei huomioida normien mukaan. Pankkien palvelumaksut, TV-lupamaksut, puhelinlaskut , ja lehdet.

On herättävä todellisuuteen, että suurien ikäluokkien ikääntyvät, tarvitsevat hekin terveys- ja hoitopalveluja. Heille on taattava palveluasumista. On varmistettava vanhainkotipaikkojen riittävyys. Vuodeosastopaikat sitä tarvitsevalle on taattava. Vanhusta ei saa jättää kotiin kuolemaan. Samalla on omaishoidontukea nostettava.  Meidän on kunnioitettava heitä, jotka ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan.

Nuorille on tarjottava työtä ja opiskelupaikkoja. He ovat se meidän tulevaisuus, jotka työllään kantavat meitä jatkossa. Nuorisotyöttömyys on vakava ongelma. Nyt heitä syrjäytetään yhteiskunnan rattaista pois. Moni jää sille tielle, josta ei paluuta ole.  Pätkätyöläisten asemaa on parannettava. Työssäolopäivien palkka ei saa leikata työttömyyspäivien päivärahaa. Monesti sopivassa suhteessa tehty pätkätyö ei tuo paljoakaan rahaa, kun työttömyysetuutta leikataan. Lyhyenkin työn vastaanottaminen kannattaisi taloudellisesti ja aktivoisi työn tekemiseen jos sovitellun työttömyyspäivärahan malli lakkautettaisiin.

Toivottavasti paha saa palkkansa. Pörssikauppa on pantava verolle, kuten pankit. Pääomaveroa pitää nostaa ja varallisuusvero takaisin. Asevarustelusta voi säästää, kun ei osteta aseita. Onko meidän paikkamme EU:ssa olla maksumiehenä?  Ulkomailla sotatoimissa olevat suomalaiset on palautettava takaisin kotiin. Eiköhän joku euro siinäkin säästyne.

Lopuksi VR pitää palauttaa raiteilleen. Kansallisomaisuutemme rippeet onvatjääneet rappiotilaan. Pitkän jänteen suunnitelmataloutta  ratojen perusparannukseen ja uusien asetinlaitteiden hankinta Helsingin ratapihalle. Kuopion ratapihan peruskorjaus ja asemalaiturien hissien rakentaminen asemalle on akuutti asia.  Onko silputtu VR:n organisaatio tuonut mitään hyvää. Konduktöörit ja veturinkuljettavat väsyvät ylitöiden ja asiakkailta tulevien palautteiden vuoksi. He eivät ole syypäitä jatkuviin myöhästelyihin. On hankittava toimiva kalusto pohjoisen olosuhteisiin.  Tähän sekamelskaan on vielä nyt annettu lupa tulla muidenkin ajamaan juniaan. Varoittava esimerkki Iso-Britanniasta liikenteen yksityistämisen jälkeen: hinnat nousivat ja vakavien junaonnettomuuksien määrä kasvoi!


Pasi Tervo

Sähköä ilmassa

Nykyhallituksen linjan mukaisesti maahamme rakennetaan lisää ydinvoimaa. Myös Vihreät istuvat hallituksessa siitä huolimatta, että se oli ennen kynnyskysymys hallituksessa oloon. Mutta sitä se ei enää ole vallanhimon vallitessa. Onhan se hienoa kantaa ministerin salkkua ja puristaa sitä kaksin käsin menettämättä ministerin palkkaa ja muita etuja.

Tässä ollaan ajamassa Suomea Nato-kuntoon. Puhutaan ydinsähkön omavaraisuudesta, toisaalta taka-ajatuksena on myös ydinsähkön vienti. Hallitus on tarkkaan miettinyt, mitä mahdollisesti tapahtuisi Nato-jäsenyyden aikakautena. Venäjä saattaisi katkaista voimalinjat. Siis Nato saattaisi olla uhkana Venäjän tuontisähkön saannille.

Kokoomus on jo linjannut Suomen Natoon ensi vaalikaudella. Samoin Persut hokevat mieluummin Nato kuin EU. Natosta saamme kuulemma turvatakuut. Itselleni ei oikein tule mieleen heti mihin niitä Naton takuita tarvitaan? Jäsenkortin osto Natoon maksanee jotain. Jos demokratia toteutuisi näin ison asian kohdalla, niin asiaa kysyttäisiin sitovalla kansanäänestyksellä.

Suhteemme naapurimaahamme Venäjään on tärkeä asia. Kaupankäynti ja turismi tännepäin elättää monia. Niitä välejä ei kannattaisi mennä pilaamaan  jollain turhanpäiväisellä Nato-jäsenyydellä, joka loisi viileyttä suhteisiimme. Meillä on parhaat turvatakuut olla menemättä sotilasliittoon. Sieltä tulisi kuitenkin kolhuja, kuten nytkin Afganistanista.  

Lopuksi takaisin ydinsähköön. Nyt kun sitä rakennetaan vähintään kyseenalaisin keinoin, niin olisikohan tilaajan vastuu mennä ydinvoimalan työmaalle valvomaan asioita. Taas puolalaiset rakentajat ovat palkatta ja jne. kuten musiikkitalon työmaalla kahden euron tuntipalkkoineen.  Tässä se nähdään taas EU:n mahdollistaman keinottelun toteutuminen; on kilpailutettu työt niin hyvin, että osa työntekijöistä jää ilman palkkaa.

Voimalan työmaakin on kaksi vuotta aikataulustaan myöhässä. Yksi perustelu kotimaisen ydinsähkön tuottamiseen on muka turvallisuus. Olemme tosiasiassa vain koekaniineita, koska tämänkaltaista voimalaa ei ole ennen rakennettu. On suorastaan karmivaa ajatella, kun esim. hitsaustöissä on ollut puutteita.

Apteekkarit ainakin rikastuvat joditabletteja myydessään, jos voimala alkaa hyppimään silmille. Ja ydinvoimalaonnettomuuden kohdalla ei ole muita maksumiehiä, kuin yhteiskunta. Meitä pelotellaan ja uhataan kaikella, jotta alistuisimme päättäjien edessä järjettömiin ratkaisuihin. Siksi kannatan lämpimästi suoraa kansanvaltaa isoissa asiakysymyksissä sitovilla kansanäänestyksillä.


Pasi Tervo

Nuorissa on meidän tulevaisuus

 

Aikakautemme ikävä ilmiö nuorisotyöttömyys, on enemmän kuin vakava asia. Heille tarjotaan useammin keppiä, kuin porkkanaa. Yhteiskunnasta syrjäyttäminen ilman työtä tai opiskelupaikkaa johtaa vakaviin seuraamuksiin. Miten voimmekaan kohdella nuoria niin välinpitämättömästi. Yhä useampi pitkäaikaistyötön nuori jää sille tielleen.

 Heidän pitäisi kuitenkin olla meidän yhteiskuntamme tulevia rakentajia ja veronmaksajia. Verot kun sattuu olemaan nykyään valtion ainoa tulonlähde. Möimme valtion yritykset pois, jotka olisivat tuottaneet vuoteen 2007 tullessa 15 mrd€. Kokoomuksella on lääke, että paras perusturva ja toimeentulon lähde on työ. Heiltä ei työttömille heru solidaarisuutta. Jos he ajavat hallituksessa tätä linjaa, niin miksi meillä on edelleen 370000 työtöntä?

Lapsilisä on tarkoitettu lapsen elinkustannusten kattamiseen. Lapset ja nuoret tarvitsevat ruokaa ja vaatteita suhteessa enemmän kasvun vuoksi. Vaatteet ja kengät jäävät nopeasti pieniksi. Vuodenajat tuovat aina tullessaan erilaisen vaatetuksen ja kengityksen. Köyhällä lapsella ei tosin ole lapsilisää, jos perhe joutuu hakemaan toimeentulotukea. Lapsilisän määrä huomioidaan tuloksi ja siten se leikkaa siltä osin toimeentulotukea.

 Olen läheltä ja kaukaa seurannut, miten isovanhemmatkin joutuvat ostamaan kenkiä ja muuta kulutushyödykettä, että lapsi saadaan syksyllä edes kouluun jonkinlaisissa tamineissa. Köyhän lapselle etsitään luistimet, sukset ja riepuja ylle kirpputoreilta. Samoin etsitään polkupyöriä ja muita harrastusvälineitä. Moni köyhä lapsi kokee olonsa kiusalliseksi varsinkin koulussa. Siellä vertaillaan mitä on päällä ja onko joka syksy uusi reppu. Köyhän lapsia kiusataan herkemmin.

 Mitä jälkiä jää lapselle ja nuorelle köyhän elämästä? Vahvemmat pärjäävät, muuta heikommat saavat syvät arvet. Puhutaan laman lapsista. Tästä kaikesta voi vaan vetää sen johtopäätöksen, että ellei muutoksia ala syntymään lasten ja nuorten hyvinvointiin, niin maksamme siitä kalliin hinnan loppulaskun aikaan.


Pasi Tervo

Stressitesti

 

Kapitalismin kriisin jyllätessä on muotia tehdä pankeille stressitestejä. Syytä onkin jo laittaa rahoitusmarkkinat kuriin. Seuraavan hallituksen olisi syytä alkaa testata rakkaamme EU:n määrittelemän 900€:n köyhyysrajan alla olevia. Viime vuosi oli EU:n köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemisen teemavuosi. Ihmettelen vaan, miksi sen teeman piti olla vain vuosi.

 Nyt sitä kannattaisi jatkaa kansalaisten stressitestaamisella, miten köyhä pärjää.  Tarkistetaan onko rahat riittäneet ruokaan, vaatteisiin, pesuaineisiin, bussi- ja junalippuihin, laskuihin ja kaikkeen yleensäkin välttämättömään, mitä ihminen elääkseen ihmisarvoista elämää tarvitsee. Jos meille kerta annetaan tiettyjä laskennallisia normeja rahasta, millä tulee elää ja pärjätä, pitää se myös testata käytännössä.

 Meillä on tutkimuslaitoksia joka lähtöön. Nyt jonkin niistä pitää ottaa hoitaakseen tämä savotta.  Tutkijoiden osalta toivoisin puolueettomuutta politiikan ja muun hämärän tahon suhteen. Testausalue oli tietysti koko Suomi päästä varpaisiin, eikä mitään aluetta saa jättää sitten tonkimatta. Päällimmäisenä testattaisiin toimeentulotukiasiakkaat. Sitten työttömät, yksinhuoltajat, pieneläkeläiset ja muut vähäosaiset.

 Testausasemia olisivat vapaaehtoisesti tietysti testattavien kodit tai muut testausasemat esim. sosiaalitoimisto. Tietoa testaajille testattavista luovutettaisiin verotietojen ja kuntien toimeentulotuen hakijoiden osalta. Tässä olisi työsarkaa näin työttömyyden aikana monelle ihmiselle. Suositan lämpimästi tätä testiohjelmaa jo työllistämisenkin näkökulmasta.


Pasi Tervo

Työtä ja perusturvaa             

Monen hallituspuolueen mielestä parasta lääkettä perusturvaksi on työ. No sitä oikeaa työtä, oikealla palkalla saa aina vaan vähempi osa harrastaa. Työtä teetetään työttömillä huuhaa-kurssilaisilla, 9€:n työvalmennettavilla sekä ammattia opiskelevilla ilmaisharjoittelijoilla. Tietysti osansa työmarkkinoista vie EU:n mahdollistama ulkomainen halpatuonti-työvoima.

Niin kauan, kun tämä systeemi vallitsee ei ole näköpiirissä mitään ihmeellistä parannusta. Hyvinvointiyhteiskunnasta on siirryttävä hyväntekeväisyyteen. Hallitus on kirjannut ohjelmaansa perusturvan noston 100 €:n verran. Se ei pidä paikkaansa, koska perusturva eli toimeentulotuki nousee vain 25€. Tämä tarkoittaa sitä, että köyhin luokka menettää sen satasen korotuksen käydessään toimeentulotukiluukulla.

Ylen suuressa vaalitentissä toverit Katainen ja Kiviniemi olivat näyttämässä punaista korttia perusturvan nostamista vastaan. Nyt keskusta räkyttää perusturvan noston olevan huijausta, koska se määrä ei ole sidottu toimeentulotukeen. Ihmettelenkin suuresti tätä keskustapuolueen mielenilmausta ja huomiota asiassa, jota eivät olleet valmiina vaalien alla korjaamaan. Kokoomus joutui nöyrtymään hallitusta kootessaan perusturvan nostoon hallitustovereidensa painostuksessa.

Se oli se hinta, jonka joutui maksamaan, että saa puristella pääministerin salkkua. Hyväntekijöiden kannattaa paukutella henkseleitään vasta sitten, kun sen oikea aika sattuu vahingossa tulemaan. Ihmisen muistikin voi olla valikoiva, kuten kaikki huomaamme. Minulla se ainakin toimii aina, kun köyhää poljetaan. Nyt on luvassa hallitukselta jääkausi, jota vastaan kannattaa ottaa komeroiden perältä kaikki pipot, nutut ja huivit paleltumia vastaan.